UP inspiratie

Door UP komen we regelmatig in aanraking met bijzondere boeken, vaak boeken over alles wat te maken heeft met zorgenkindjes. Van het beschrijven van herkenbare situaties, bruikbare tips, zelfhulpboeken of gewoon boeken die je kijk op dit leven wat kan veranderen.

Deze boeken komen we tegen via gastsprekers van een (komend) UP Event, hulpverleners uit de zorg, of gewoon getipt door mensen om ons heen. Mocht jij ons een boek willen tippen, laat het ons dan vooral weten.

Voor ouders en verzorgers

Oog voor jou

Oog voor jou

Beschrijving Een kind met een (lichamelijke) beperking wordt omringd met de zorg van ouders en de expertise van een scala aan professionals. Twee verschillende groepen die zich hard maken voor het kind, maar ook twee werelden die elkaar niet altijd even goed kennen. 'Oog voor jou' beoogt die werelden dichter bij elkaar te brengen. in korte tips geeft dit boek ouders suggesties voor wat zij zouden 'moeten' weten, durven en doen wanneer hun kind veel zorg vraagt en zij (soms) worden overspoeld door regeldingen en emoties. Professionals vinden in dit boek inzichten die hen kunnen helpen om kinderen en hun ouders (nog) beter te begeleiden. Meer oog hebben voor jezelf en de ander, zorgt voor meer begrip en verbinding. Het leidt tot een krachtige samenwerking, die niet alleen ten goede komt aan het kind, maar juist ook aan de ouders en de professionals.

Auteur Minke Verdonk

Len en zijn broer

Len en zijn broer

Beschrijving ‘Len en zijn broer’ is een nieuw kinderboek om voor te lezen. Het gaat over Len, over zijn twee jaar oudere broer Steef, over durven dromen en over samen opgroeien. Steef heeft een verstandelijke beperking, het boek vertelt hoe Len daar mee om gaat.

Auteur Maud Wilms

Kind als geen ander

Kind als geen ander

Beschrijving “Je kind dat met een handicap wordt geboren heeft behalve de eigen naam ook een soortnaam” Over de afwijking is meer bekend dan over het kind. Het wie is nog niet bekend, alleen het wat. Super mooi omschreven en vooral met veel eigen ervaringen van ouders. 'Kind als geen ander' is een bewerking van Isarins proefschrift dat in december 2001 verscheen onder de titel "De eigen ander". Voor veel lezers vormden de filosofische exercities die in de academische traditie een belemmering. Om de boodschap van "De eigen ander" voor een breder publiek toegankelijk te maken is uit deze versie een groot deel van de filosofie verdwenen.

Auteur Jet Isarin

Oei, er klopt iets niet

Oei, er klopt iets niet

Beschrijving Aan de hand van verhalen van ouders laat Krista Okma zien hoe lastig het kan zijn, maar ook hoe mooi, grappig en ontroerend. Krista willen we erg graag bij een volgende UP event uitnodigen. Zij heeft een groot onderzoek gedaan naar ouders met zorgenkindjes en een burnout. 60%van deze doelgroep krijgt een burnout. Krista zal een interactieve workshop geven, waarin ze tips zal geven om een Burn-out aan te zien komen of te voorkomen.

Auteur Kirsta Okma

Altijd anders

Altijd anders

Beschrijving Interviews met ouders over het leven met een zorgintensief kind.Wat doet het met je als blijkt dat je kind niet gezond is, en dat ook niet meer wordt? Hoe verandert je leven, dat van je andere kinderen? Wat doet het met je relatie? Hoe reageert de omgeving? Welke oplossingen zocht en vond je, welke beslissingen nam je? Elke ouder heeft persoonlijke antwoorden op deze vragen. Je vindt ze, onverbloemd en indrukwekkend, in Altijd anders.

Auteur Denise Hilhorst

Broers-en zussenboek

Broers-en zussenboek

Beschrijving Voor en door brussen met een bijzondere broer of zus.Voor kinderen & volwassenen met een bijzondere broer of zus. Hoe is het om op te groeien in een gezin met een broer of zus met autisme, syndroom van Down, een spierziekte...?

Auteur Anjet van Dijken

Dolgelukkig zijn wij

Dolgelukkig zijn wij

Beschrijving Ontroerend en ontnuchterend verslag van een moeder van een ziek kind. Dolgelukkig zijn wij is een realistisch verhaal over tegenslag en dilemma's. Een verhaal over de maakbare wereld waarin we ten onrechte denken zelf de regie te hebben. Dolgelukkig zijn wij kun je niet anders dan met kippenvel van ontroering lezen, zo eerlijk is Haverkamps ontnuchterende verslag.

Auteur Annemarie Haverkamp

Samuel: kroniek van een ongewoon gezin

Samuel: kroniek van een ongewoon gezin

Beschrijving Willem Vissers is sportjournalist, maar schrijft sinds januari 2017 een wekelijkse column over een totaal ander onderwerp: het reilen en zeilen van het gezin Vissers, met hun meervoudig gehandicapte zoon Samuel. Hij lijdt aan het Kleefstra-syndroom, een zeldzame DNA-afwijking. Vele lezers zijn geraakt door zijn schrijfsels, die nu gebundeld zijn in het boek ‘Samuel. Kroniek van een ongewoon gezin’.

Auteur Willem Vissers

Zonder meer, zonder maar

Zonder meer, zonder maar

Beschrijving Anne was gastspreker op ons UP event op 1 oktober en sprak zo verhelderend en vol pit over haar zoon en hoe zij door alle fases is gegaan. Zij gaf een zeer positieve input hoe je om kunt gaan met tegenslagen en altijd de keuze hebt .. om te kiezen voor de zon!

Auteur Anne Kien

Gefeliciteerd,het is 'n gehandicapt kind

Gefeliciteerd,het is 'n gehandicapt kind

Beschrijving Gefeliciteerd, het is een... gehandicapt kindje is het hartverscheurende dagboek dat journaliste Stephanie Kaars schreef over haar zwangerschap en de eerste negen maanden van haar dochters leven. Een onvoorstelbaar verdrietige tijd, maar de allesoverheersende liefde voor elkaar en voor hun kindje Sterre houdt Stephanie en haar vriend Max op de been. En Sterre? Zij blijkt de grootste vechter van allemaal.

Auteur Stephanie Kaars

Speciale mama's

Speciale mama's

Beschrijving Stephanie vroeg zich af wat de handicap of ziekte van hun kind andere moeders brengt. ‘Speciale mama’s’ is het resultaat van 25 interviews met lotgenoten. Een inspiratiebron voor álle moeders, met of zonder kind met beperkingen.

Auteur Stephanie Kaars

Wonderkind

Wonderkind

Beschrijving Een weg vinden binnen de zorg, administratie en financiën; druk op hun relatie; schuldgevoelens, twijfel en zorgen over de toekomst zijn dagelijkse dingen in het leven van Sanne, Hanno en Yaël. Openhartig verhaal, met momenten schrijnend en confronterend; een verhaal dat gaandeweg loopt van het omarmen van Yaël, naar het gezamenlijk omarmen van een leven met Yaël. Een weg die veel gezinnen moeten gaan in dit leven.

Auteur Sanne Kloosterboer

Voor kinderen

Karel en zijn nieuwe vriendje

Karel en zijn nieuwe vriendje

Beschrijving Er komt een nieuwe jongen bij Karel in de klas. Karel en Mick vinden elkaar meteen leuk. Samen eten ze fruit, spelen ze met de bal en maken ze een mooie tekening. Karel en Mick zijn na één dag vrienden! Een warm verhaal waarin Karel en een klasgenootje met een handicap vriendschap sluiten. Voor peuters vanaf 24 maanden, met de emoties van het kind als thema.

Auteur Liesbet Slegers

Mikko, mijn stoere broer

Mikko, mijn stoere broer

Beschrijving Lisa is het zat...altijd die vragen over haar broertje Mikko. "Waarom zit hij in een rolstoel?" "Kan hij niet lopen?" "Is je broertje soms kapot?" "Waarom kijkt hij zo raar?" "Enne...kan hij niks zeggen?" "Is het niet vervelend om zo'n broer te hebben?" Altijd die vragen, altijd dat kijken alsof ze iets heel bijzonders zien. Dat is vervelend. Daarom besluit zij om één keer alles te vertellen. Zodat na het lezen van dit boek en het spelen van het inleefspel iedereen weet, wat meervoudig gehandicapte kinderen en hun broertjes en zusjes allemaal meemaken.

Auteur Hijltje Vink

Iedereen is anders geboren

Iedereen is anders geboren

Beschrijving “Iedereen is anders geboren” is een vrolijk boekje over een klas met hele gewone kinderen. Gewone kinderen, die toch allemaal iets speciaals hebben. Ze zien er allemaal anders uit, vinden allemaal iets anders leuk of lekker en ze hebben allemaal iets dat anders is. Ze zijn gewoon allemaal anders geboren! Fijn voor kinderen die zichzelf daarin herkennen en merken dat er met de meeste kinderen wel wat is, ook al zie je dat niet altijd. Het boek leert kinderen anderen te accepteren hoe ze zijn. Zodat ze bij vragen als: ‘Waarom heeft hij dat?’, zelf al weten: ‘Iedereen is anders geboren’.

Auteur Nathalie de Jong

M'n zusje is gehendiekept

M'n zusje is gehendiekept

Beschrijving ‘Mijn mamma heeft een boekje geschreven, eigenlijk speciaal voor mij. Ik heb een tweelingzusje, Elin, en zij is gehandicapt. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat dat betekende, en daarom heeft mijn mamma een boek voor mij gemaakt. Ik heb het aan een aantal vriendjes laten zien, en toen wilde iedereen zo’n boekje hebben! Niet zo gek natuurlijk, want het gaat over mijn zusje, en mijn zusje is gewoon het liefste zusje van de hele wereld!’ – Bente.

Auteur Marie-Jose Schelvis-Hugen

Gewoon - daarom

Gewoon - daarom

Beschrijving Prentenboek over de liefde van een broertje voor zijn grote zus en de acceptatie dat zij is, zoals zij is. Lucas (ik-figuur) vindt zijn zus Lizzy geweldig, ondanks dat zij anders is. Lizzy zit in een rolstoel en kan een aantal dingen niet goed. Zo kan ze niet goed lopen, praten en legpuzzels maken. Pesten doet ze nooit en ze is dol op het maken van gekke geluidjes. Wanneer Lucas bang is voor het onweer kruipt hij tegen Lizzy aan, die onweer juist leuk vindt en van harde geluiden houdt. Lizzy is zijn allerbeste vriendin en daarom houdt Lucas van haar. Gewoon - daarom.

Auteur Rebecca Elliot

Soms

Soms

Beschrijving Soms, heel soms, lees je een boek waarbij er uit het niets, in één keer, een brok in je keel schiet. Dit is zo’n boek. Het beschrijft de vriendschap en de liefde van broertje Lucas (ik-figuur) voor zijn oudere, gehandicapte zusje Lizzy. Lucas vertelt in het boek – vol enthousiasme en met ontzettend leuke voorbeelden – hoeveel plezier hij vaak met zijn zus heeft en hoe hard ze samen kunnen lachen. Maar ook hoe dapper ze soms samen moeten zijn als zijn zusje weer eens naar het ziekenhuis moet en hoe ze elkaar soms moeten helpen en troosten. Een vrolijk en een zeer oprecht, hartverwarmend boek, dat veel waardering kweekt voor kinderen met speciale behoeften en voor hun vriendjes, broertjes en zusjes.

Auteur Rebecca Elliot

Lotje

Lotje

Beschrijving Lotje is een gehandicapt meisje, dat zich voortbeweegt in een rolstoel. Vanwege haar verlamming zijn lang niet alle kinderen bereid om haar bij het balspel te betrekken. Dit verandert pas wanneer zij aantoont een uitstekend speelster te zijn. In dit boek wordt op een directe wijze zonder valse sentimenten een moeilijk onderwerp verbeeld voor jonge kinderen

Auteur Dick Bruna